Top windmaanden voor C-Power

02-06-2014

De 54 windturbines, die 30 km ver in zee staan, zorgden in december en januari voor een elektriciteits productie van 277,4 GWh. Dit is het equivalent van het jaarverbruik van 80.000 gezinnen!  

Deze productie is drie maal hoger dan de productie in de extreem slechte windmaanden juli en augustus 2013.De verklaring hiervoor zijn de goede technische beschikbaarheid van het windmolenpark, de gemiddeld hoge windsnelheden en het feit dat we in die twee wintermaanden slechts 8 dagen kenden met windsnelheden beneden de 20 kilometer per uur. Dit is goed nieuws als we weten dat een windturbine begint te draaien aan 13 km/u en haar maximum capaciteit bereikt vanaf 49 km/u.

 In december en januari hadden we 12 stormdagen met een gemiddelde windsnelheid van meer dan 80 km/u. Pas vanaf een windsnelheid van 108 km/u  gedurende 10 minuten, worden deze krachtige turbines omwille van veiligheidsredenen stilgelegd. Zo’n hoge snelheid werd geen enkele keer bereikt waardoor alle windturbines steeds op volle kracht konden verder draaien.

 De constructie van het 325MW offshore windpark werd in de zomer van 2013 voltooid. Deze wereldprimeur, met een totale investering van 1,3 miljard euro, werd tot een goed einde gebracht door C-Power samen met haar structurele partners: het consortium THV Seawind (joint venture tussen Dredging international & Fabricom), Senvion (de nieuwe naam van REpower), ABB en de Haven van Oostende. C-Power zal jaarlijks zorgen voor de energievoorziening van meer dan 300.000 gezinnen en het voorkomen van de uitstoot van 415.000 ton koolstof in het milieu.